pátek 4. ledna 2008

Google neumí vyhledávat běžně používaný znak paragrafu

Selhávají však i jiné vyhledávače, například český Seznam. Přitom jde o běžně na internetu používaný znak a to nejen mezi právníky. Dle této statistiky Seznamu jeho vyhledávač denně zpracuje přes 9 miliónů dotazů obsahujících znak paragrafu. Jak je to možné a co si s tím počnou právníci?

Zkuste si do Google zadat například § 6“, použijte uvozovky, aby Google vyhledával spojení obou „slov“ a nikoli každé zvlášť. Hned zjistíte, že na vás Google vychrlí jen samé výsledky vyhledávání čísla 6, ale bez znaku paragrafu. Je to prostě proto, že to neumí. Stejné je to ve vyhledávači Seznamu. Tato informace pro mě byla velkým překvapením. Jako právník velmi často vyhledávám jednotlivá ustanovení paragrafů zákonů a ve většině případů k tomu používám Google. Málokdy hledám ustanovení přímo v samotném zákonu a to hlavně proto, že nemám ze svého počítače přístup do právní (placené) databáze jakou poskytuje třeba ASPI. Běžní uživatelé internetu to tak dělají také. Zdrcující je statistika průměrné vyhledávanosti klíčového slova (v tomto případě znaku) § na Seznamu. Denní průměr zpracovaných dotazů se znakem paragrafu je ve fulltextu Seznamu přes 9 miliónů! Samozřejmě, že nikdo nehledá paragraf samotný jako znak, ale ve spojení s textem. Typické pro mě je hledání například v tomto tvaru“§ 6 zákoníku práce“. V tomto případě však Google vyplivne pouze výsledky hledání tvaru“6 zákoníku práce“ a v nabídnutých výsledcích stejně musíte použít odkaz na celý zákon a pak si požadovaný paragraf nalézt sami. Stejně funguje i nepoužívanější český vyhledávač Seznam.

Co říci na závěr. Jak je vidět, a v praxi si můžete osvědčit, vyhledávače nejsou právníkům zrovna nakloněny. Když budete hledat na internetu konkrétní komentář, či rozsudek k výkladu určitého paragrafu mimo uzavřené a placené systémy (ASPI), tak prostě máte smůlu. Vyhledávače vám nepomohou!

Aby ale závěr nebyl tak pesimistický, rozhodl jsem se napsat o tomto, pro právníky podstatném problému, české pobočce Google a fulltextovému týmu Seznamu. Jsem zvědav co mi odpoví. Jako laik nevím, zda od vyhledávačů neočekávám nemožné, ale rozum mi říká, že § je vlastně taky "jen znak" stejně jako jakékoli písmeno. Odpovědi Googlu a Seznamu zde, budou li nějaké, uveřejním.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

"Denní průměr zpracovaných dotazů se znakem paragrafu je ve fulltextu Seznamu přes 9 miliónů!"

To je nejak moc, ne?!

Anonymní řekl(a)...

Vyhledávač http://jyxo.cz to umí i bez uvozovek. Umí i české ohýbání slov a synonyma.

 
PageRank ukazatel optimalizace PageRank.cz