středa 26. prosince 2007

Nová publikace FPR?: Vznik a historie právnické fakulty v Plzni – prvních 15 let

Příští rok bude právnické fakultě ZČU v Plzni již 15 let. Tedy dětský věk má fakulta za sebou a vstupuje do pokročilé puberty. Jak to tedy na právnické fakultě v Plzni během oněch 15 let vypadalo. Jak vlastně vznikla, kdo stál u zrodu, kdo jsou první asistenti, kde probíhala výuka, jaké byly první vyučované předměty?

Spousty takových a dalších otázek, které se v souvislosti s 15 lety naší fakulty nabízejí, není vůbec jednoduché zodpovědět. Když se mě na to ptají přátelé, tak se chvíli vykrucuji a snažím se získat čas, abych si jako Plzeňák vzpomněl, kdy, jak a kde vznikala právnická fakulta. Nakonec vždycky zjistím, ač si přijdu poměrně informován třeba z diskusí z vyučujícími, že o historii naší právnické fakulty nevím téměř nic. Když se to pokusím shrnout, tak jsem na internetu našel kdy byla fakulta založena a vybavuji si některé další útržky o její historii pouze z rozhovorů s některými vyučujícími. Třeba, že první vyučování probíhalo v kulturním domě Jas na Slovanech, jedinou budovou FPR byla v Plzni budova PD. Že z počátku se do doktorandských programů přijímal téměř každý, kdo jen projevil zájem. Také jsem se dozvěděl, že vznik naší fakulty byl z části i shodou náhod a příznivé situace, a že o rok později by fakulta pravděpodobně, v tak tradičně průmyslovém městě, jakým Plzeň posledních 80 let byla, již nevznikla. To jsou všechno jen útržky, z krátké historie 15 let právnické fakulty v Plzni.

Ale teď k tomu, proč tento post vlastně píšu. Myslím si, že patnáctileté výročí založení naší fakulty je nejlepší příležitostí k vydání publikace o vzniku a historii fakulty od jejího založení v roce 1993 až do dnešních dní. O naší fakultě totiž neexistuje žádná kniha, která by popisovala její vznik a historii. Je to v celku pochopitelné, pro fakultu pubertálního věku ;-), ale 15 let už je přeci něco. Je to úspěch všech, kteří se na vzniku a chodu fakulty podíleli a podílejí. Zejména pedagogů, studentů, města Plzně, ZČU, absolventů, práva a vysokého školství v Čechách vůbec. Navíc takováto publikace nám velmi chybí. Historie je součástí portfolia, které fakulta uchazečům, studentům, absolventům a pedagogům nabízí. Zkuste si sami něco o historii naší fakulty dohledat. Zjistíte, že to není vůbec jednoduché, protože žádné zdroje de facto neexistují a musíte se spoléhat na vyprávění „služebně starších“.

Co by, podle mě, v knize „Vznik a historie právnické fakulty v Plzni – prvních 15 let“ nemělo chybět?

Historie – jednoznačně vznik, data, osoby které se na vzniku podílely, rozhovory s těmi, kteří fakultu zakládali a prosazovali, historické milníky...

Lidé – první vyučující, děkani, proděkani, vedoucí kateder, první absolventi, první doktorandi, rozhovory se známými osobnostmi, kteří na naší fakultě studovali, současní vyučující a studenti, úspěšní absolventi...

Úspěchy
– informace o vědecké a publikační činnosti fakulty...

Data, počty, statistiky, grafy, tabulky – počty absolventů, jejich jmenný seznam, seznamy vyučovaných předmětů v jednotlivých letech, seznam vyučujících, výše rozpočtu v jednotlivých letech, vývoj počtu studentů a vyučujících, počty zahraničních stáží...

Studentský život
- první časopis studentů FPR v Plzni, spolek Juristic, Nečtiny...

Diskutabilní věci v historii fakulty – výjimka k přijetí J. Rumla, odmítání zkoušek nezávislých na fakultě (Scio)...

Jak se k této výzvě naše fakulta postaví? Mám pozitivní zprávu. Prvním příznivcem této myšlenky je, jak jinak :-), JUDr. Petr Bezouška. Aby ale výsledná publikace nebyla jen nudným, teď mi prosím odpusťte ten termín, „poplácáváním se po zádech“ bez hlubšího záběru, důležitých dat a nadhledu, myslím, že je třeba dostatečně věnovat pozornost přípravě a celé koncepci takové knihy. Vybavuji si nudná skripta, která v druhé polovině devadesátých let vydávala ZČU a ze, kterých se nedal číst ani úvod. Tuším, že jedna taková skripta se dokonce jmenovala Informace o studium na ZČU. Výhodou FPR je, že publikace od lidí působících na naší fakultě se většinou dají číst velmi dobře a jsou srozumitelné a přístupné i širší veřejnosti. Aby ale nevznikla kniha, kterou by například uchazeč o studium či student prvního ročníku po prvních třech stránkách odložil, protože by byla nečitelná a nebo v ní nebylo dostatek informací, je podle mě důležité aby se do její tvorby zapojilo co nejvíce lidí z co nejvíce skupin, pro které bude určena a kterých se dotýká. Co tím myslím. Bylo by jistě škoda, pokud by taková kniha vznikla jen v sekretariátech jednotlivých kateder a pak ji třeba chyběl nadhled. Cílem by podle mého názoru měla být kniha, kterou si rádi přečtou jak zájemci o studium na naší fakultě, tak vyučující a studenti a to bývalí i současní, tak i veřejnost.

Věřím, že vedení fakulty rádo uvítá tuto iniciativu a dá příležitost také současným studentům, aby přispěli svými nápady k její realizaci. Takže neváhejte a pokud máte nějaké nápady, co by v knize „Vznik a historie právnické fakulty v Plzni – prvních 15 let“ určitě nemělo chybět, napište je do diskuse, nebo se mi ozvěte a zapojte se do přípravy.

1 komentář:

Fenna Thijs řekl(a)...

Hallo allerseits, ich habe Kommentare von Personen gesehen, die bereits einen Kredit von (Nelson Wealth Loan Company) erhalten haben, und dann habe ich mich entschlossen, nach ihren Empfehlungen zu fragen, die ich auf meinem persönlichen Bankkonto für insgesamt 20.000 € bestätigt habe. Ich habe vor Stunden angefragt. Dies sind wirklich großartige Neuigkeiten und raten jedem, der ein echtes Darlehen benötigt, um sich per E-Mail zu bewerben (nelsonwealthfinacialloanservic@gmail.com). Ich bin froh, dass ich den Kredit bekommen kann, den ich beantragt habe. Bitte teile deine Hilfe mit Freunden.

 
PageRank ukazatel optimalizace PageRank.cz