pátek 23. května 2008

Test na práva do Plzně 2 - Logika, druhá část

Druhým typem úloh v logické části plzeňského testu přijímacích zkoušek, jsou takzvané analytické úlohy. Ve testech TSP je naleznete v analytické části. První typ logických úloh najdete v předchozím příspěvku.


Co to vlastně jsou jsou analytické úlohy?
Nevím zda existuje nějaká definice pro tyhle typy úloh, ale mají některé stejné znaky. Charakterizoval bych je asi takhle.

Úlohy obsahují zadání, ve kterém je jsou "skryté" indicie pro odpovědi. Vždy musíte ze samotného zadání tyto indície zjistit a pak teprve hledat správnou odpověď. Tedy nejdříve je po vás vyžadováno provedení nějakého úkonu se zadáním a pak teprve můžete odpovídat na otázku pod úlohou. Myslím, že to bude jasnější z některých konkrétních příkladů :-)

Analytické úlohy (logické úlohy) bych rozdělil do několika typů.


1. Pravdomluvní a lháři
Úlohy s pravdomluvnými a lháři jsou klasické. V plzeňském testu se s nimi také můžete setkat.

Například vypadají takto:

Každý z obyvatel ostrova je buď poctivec (mluví vždy pravdu), nebo padouch (vždycky lže). Dva obyvatelé řekli toto:
První: Na ostrově je zakopán poklad.
Druhý: Oba jsem padouši.

Vyberte tvrzení, jehož pravdivost vyplývá z uvedených informací.
a) První ostrovan je padouch.
b) Na ostrově poklad zakopán není.
c) Nelze rozhodnout, zda je na ostrově zakopán poklad.
d) Poklad na ostrově zakopán je a druhý z ostrovanů je poctivec.
e) Právě jeden z ostrovanů je poctivec.


Řešení je jednoduché. Správně je odpověď e. K němu dojdete tak, že si zkusíte u výroků obou ostrovanů představit že jsou padouši, nebo pravdomluvní. Tím zjistíte, že druhý nemůže být poctivec, protože by tedy jeho tvrzení nebylo pravdivé a tedy je padouch. A pokud je padouch tedy jeho tvrzení není pravdivé a první je poctivec. No a máme to.

Pravdomluvní a lháři se tedy řeší pouze dosazením (pravdomluvných a lhářů) do výroků. Jednoduché a platné vždy.

V plzeňském testu budete mít, o proti úloze výše, na výběr pouze ze 3 odpovědí.


2. Úlohy o pořadí
Také klasické, v Plzni se s nimi též setkáte. U těchto typů úloh platí, více než u jiných, pravidlo vizualizace. Tedy udělat si k úloze obrázek, nakreslit si známé skutečnosti ze zadání na kousek papíru.

Příklad:

Turistický pochod vede ze základny Z do přístavu P. Ani ne v šestině trasy je hora H, kousek za třetinou cesty je bufet B. Poté, přesně v polovině, míjí trasa stožár S a pokračuje k lesu L, který je čtvrtinu cesty před cílem. Z následujících možností vyberte nejdelší úsek

a) ZH+BS
b) LP
c) ZB
d) SL
e) 2BS


Úloha má drobná úskalí, vždy si ji ale nakreslete - to rozhodně doporučuji. Správná odpověď je c. Úskalí spočívá ve snadno přehlédnutelných drobnostech, kterými v tomto případě jsou formulace:

ani ne v šestině trasy
kousek za třetinou

Tedy na vaší ose turistického pochodu si je musíte označit nejlépe matematickými symboly < >.

Takovéhle chytáky se u úloh o pořadí dají očekávat. Jinak by to byly vcelku jednoduché úlohy. Samozřejmě úskalí je i ve znění otázky. Může se stát, že vy zjišťujete pořadí v jakém závodníci v závodě skončili a otázka pak zní: "Kdo neskončil hůře než...." na to pozor, v tom se dělá velmi často chyba, alespoň pokud tak mohu soudit dle výsledků studentů z přípravných kurzů.


Moje hlavní rada k úlohám o pořadí zní:

Vizualizovat - tedy nakreslit si obrázek ze zadání. Nakreslit si vodorovnou osu, kam si označíte jednotlivé závodníky, koně, lyžaře, mužstva.... Pokud se bude zadání týkat poschodí v obytném domě např.: "Petra bydlí výš než Martin ale ne níž než Tomáš...." tak je lepší si nakreslit osu od shora dolů ;-) Tenhle poslední typ úlohy, poschodí v domě a jeho obyvatelé, si z plzeňských testů vybavuji. Měl jsem jej dvakrát po sobě.


3. Nezařazené logické úlohy - logické hříčky a hádanky
To je skupina logických hříček, tedy úloh, které nelze nějak jednoznačně popsat stejnými prvky. Popsat lze způsob řešení, jak k nim přistupovat.

Bývají to úlohy, kdy například máte výroky několika osob o tom, co se bude nebo nebude dělat a vy z nich máte vybrat vyplývající odpovědi. Nebo různá pole, kde jezdí traktor a vy máte zjistit jakou cestou nejúsporněji pole zorá. Nebo úlohy, kde musíte počítat výhodnost koupě balení výrobků se zadanými informacemi o různých poměrech hmotnosti a ceny vůči sobě.


Obecné zásady k nezařazeným typům logických úloh:

1) Zapoměnte na skutečný (okolní) svět a držte se pouze zadání!!! Nedomýšlejte si a nepřidávejte si vlastní vědomosti které máte. U těchto úloh je odpověď vždy v zadání - tedy formulace otázek bývá obdobná jako u analýzy textů.

2) Nechtějte vyřešit více než musíte. Tedy například, jaké je ve skutečnosti celkové pořadí závodníků, co se bude vyrábět, péct, vařit.... Vaším úkolem je pouze a jen ze zadání odpovědět na otázku a mnohdy se ze zadání vůbec nedá určit celkové pořadí, ale pouze pořadí závodníků na které se vás otázka ptá.

3) Vizualizujte, a dosazujte. Tam, kde to jde si zkuste vytvořit obrázek, sepsat si důležité informace ze zadání. Pomůže vám to si příklad lépe představit. Kde je to vhodné, například u poměrů. Dosaďte reálná čísla, abyste si mohli příklad představit. Nejlépe taková čísla, se kterými se vám bude dobře pracovat.

4) Nebojte se že na to nemáte potřebné znalosti nebo dovednosti. Nejsou třeba! Stačí obyčejný selský rozum. Věřte mi.

5) Zkuste si logické úlohy na nečisto. Například v TSP úlohy označené "analytická část". Najdete je zde.



Další články k přijímacímu řízení na právnickou fakultu v Plzni.

Přijímací zkoušky na práva do Plzně
Jak na přijímačky na práva do Plzně - připravte se!
Test na práva do Plzně 1 - Historie a všeobecný přehled
Test na práva do Plzně 2 - Logika, první část

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

to Martin: to je presne to, co jsem tenkrat chtel vedet. Diky moc. Jeste jeden dotaz k te logice. K tretimu bodu. Muze se tam objevit neco jako sylogismus nebo negace subjekt-predikatovych vyroku?

Jsem zvedav na tve rady ohledne psychologicke casti. :)
Jeste jednou diky.Je videt, ze si s tim davas praci.

Martin Marek řekl(a)...

Ano mohou tam být asi 2 - 3 příklady na sylogismy a negace. Ještě se k tomu dostanu jen rychle v příštím postu. Pak už bude logická část kompletní. Pomalejší způsob přidávání musíte omluvit. Nechce se mi sem zas dávat jen polovičaté informace ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, jak jsi daleko s dalsim dilem?
Diky.

Martin Marek řekl(a)...

Vím, že dlužím pokračování. Píšu teď větší projekt, který musím nejpozději zítra dokončit, tak poté ...

 
PageRank ukazatel optimalizace PageRank.cz