pátek 23. května 2008

Test na práva do Plzně 2 - Logika, první část

Tak teď potěším všechny nedočkavé, kteří se chtějí začít připravovat na přijímací řízení. Jestli je už pozdě nebo ne to nevím. Nemohu posoudit, kolik kdo potřebuje času na přípravu. Osobně si myslím, že pozdě není. Vše záleží na tom, kolik času tomu dáte.

Tak tedy hurá na druhou část testu - logiku.

Druhou část testu tvoří 10 otázek a za každou můžete získat 3 body.

Celkem tedy v této části můžete získat maximálně 30 bodů.

Opět sem přidám své zkušenosti spolu s typy úloh, které přednáším v přípravných kurzech.


Logika
V této části testu se nalézá několik typů úloh. Dovolím si je rozdělit do tří kategorií a trochu si při tom vypomohu testy TSP.

První typ úloh v logické části testu je vyvozování z textu, nebo také vyplývání z textu, nebo analýza textu, chcete-li.


1 . Vyvozování z textu
Pokud se budete připravovat na tenhle typ úloh, z vlastní zkušenosti to doporučuji, možná je dobré mít na paměti na jakou školu se vlastně hlásíte a co z vás tedy po vystudování právnické fakulty bude. Bude z vás právník, co jiného. Takže je na čase si uvědomit, že analýza textu bude vaší hlavní prací. Jak nám říkal jeden vyučující při hodině právní angličtiny, Američan a právník, "Právník musí být expert na práci s textem!".

Jako budoucí právníci budete muset být experti na práci s textem!


Takže u vyvozování z textu se není čeho bát:-)


Jak budou úlohy na vyvozování z textu vypadat?
Na rozdíl od jiných právnických fakult, kde se také používají úlohy na vyvozování z textu, se v plzeňském testu setkáte s právním textem. Na jiných fakultách to může být například vědecká práce, odborný článek, novinový článek, část literárního textu. V Plzni ne. V Plzni budete muset analyzovat právní text. Nemusíte se však ničeho bát. Myslím si, že není třeba mít nějaké speciální právní znalosti, aby jste textu porozuměli. Ne větší než uchazeč na právnickou fakultu.

O proti jiným fakultám, text k analýze bude poměrně dlouhý. Texty k analýze v testech TSP jsou o proti Plzni pouhými zkratkami. Čekejte text v rozsahu 3/4 stránky a pod ním otázky tohoto typu:

"Z uvedeného textu (úryvku) vyplývá:"
"Z uvedeného textu nevyplývá:"
"Autor textu tvrdí:"
"Autor textu netvrdí:"

A pod otázkou vždy tři možnosti odpovědi a), b), c). Správně může být žádná, jedna a různé kombinace. Systému odpovědí na otázky se věnuji ve speciálním příspěvku. Je totiž velmi ehm... "specifický".


Doporučení k analýze textu.
Velmi klíčové při úlohách zaměřených na analýzu textu je věnovat pozornost slovům v zadání otázek. A to: vyplývá, nevyplývá, tvrdí, netvrdí. To podle mého názoru, a zkušenosti se studenty přípravných kurzů, rozhoduje. Text přečíst zvládnete, analyzovat taky. Problém je v odpovědích.

Důležité vždy je uvědomit si na co odpovídám tedy například:

"Z uvedeného textu vyplývá:".

Tedy odpověď musí z uvedeného textu vyplývat, což ale neznamená, že si ji domyslíte. Správná odpověď musí být buď v textu obsažená, nebo z něj musí opravdu vyplývat.

nebo

"Autor úryvku tvrdí:"

U slov tvrdí/netvrdí to musí (ne)tvrdit autor (pokud je tak formulována otázka, mohla by být v otázce míněna například hovořící postava v textu). Chytákem zde bývá to, že to (co má tvrdit) v textu tvrdí někdo, koho autor třeba cituje, nebo o kom autor říká, že něco tvrdí nebo zastává. Na to pozor, taková odpověď by byla chybná. Otázka se však ptá na to co tvrdí autor, ne co tvrdí někdo jiný, nebo co je v úryvku obsaženo mimoděk, nebo to co si z textu domyslíte vy.


Pro procvičení doporučuji ukázku z textů společnosti Scio - vyvozování z textu.


Další typ logických úloh naleznete v následujícím příspěvku, aby se to nepletlo v jednom nekonečném. Ti netrpěliví musí vydržet ;-)



Další články k přijímacímu řízení na právnickou fakultu v Plzni.

Přijímací zkoušky na práva do Plzně
Jak na přijímačky na práva do Plzně - připravte se!
Test na práva do Plzně 1 - Historie a všeobecný přehled

Žádné komentáře:

 
PageRank ukazatel optimalizace PageRank.cz