neděle 18. listopadu 2007

Zas ten web...

Tak nám to zase spadlo. Tak jako v roce 1989 byla nejčastější otázka mezi lidmi "Kdy to praskne?", tak na právnické fakultě ZČU by nejčastější otázkou mohla být otázka "Kdy to zase spadne?". Řeč je o webových stránkách fakulty, které pro fakultu provozuje spolek Juristic, který všeho všudy tvoří 3 lidé. O Juristicu až někdy později.

Dnes od rána se snažím dostat na webové stránky, potřebuji najít e-mailový kontakt na JUDr. Tomáše Sobka, abych požádal o zaslání anglického článku na předmět Teorie práva 3, jehož rozbor je podmínkou zápočtu. Naštěstí, když nefungují webové stránky fakulty, existuje ještě další cesta, kterou je oficiální adresář ZČU v e-mailové schránce každého uživatel e-mailu na ZČU. No jo, ale co když tam JUDr. Tomáš Sobek není? No samozřejmě že není! Co pak? Právnická fakulta ZČU totiž vytrvale bojkotuje spolupráci s informačním systémem Západočeské univerzity a tak je spíš překvapením, když v oficiálním celo-univerzitním informačním systému (STAG) najdete kontakt na vyučujícího z FPR. Například rozvrhy na akademický rok se ve STAGU objevily až první týden nového semestru akademického roku. No pak vám nezbývá než vzít tužku a papír a nakreslit si svůj rozvrh, aby jste si mohli naplánovat akademický rok. Ano správně usuzujete, že právnická fakulta ZČU ještě nevstoupila do 21. století, alespoň v informačních technologiích ne.

Ale zpět k hledanému e-mailu na JUDr. Tomáše Sobka. Na hledání informace na internetu je nejlepší používat Google. Tomáš Sobek na mě vykoukne z Legblogu. Tak konečně spěchám odeslat e-mail na adresu JUDr. Tomáše Sobka, kterou jsem získal na Leblogu. Avšak ouha! E-mail za zavináčem pokračuje podezřelým ...@ktp.zcu.cz. Po chvilce se e-mail vrací jako nedoručen a já můžu jen hádat zda mám správný e-mail, nebo je to tím, že stránky FPR jsou pořád mimo provoz, každopádně nezbývá než čekat. No a jak krásná neděle to mohla být...

Pro ty co se na práva v Plzni teprve chystají, malé upozornění o tom, že problémy s nedostupnými stránkami FPR jsou pravidelné a zcela nezávislé na stránkách ZČU, které fungují bez problémů.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nesvaloval bych všechno na stránky fakulty. Pokud se nemýlím, tak univerzitní maily (učitelů i studentů) jsou provozovány CIVem, takže univerzitou a nemají se stránkami fakulty nic společného. Takže není pravda, že stránky univerzity jsou vždy bez chybičky, mě se kupříkladu maily docela ztrácejí a lidé z mého okolí mají stejný problém... Přečetl jsem těch pár článků tady a musím říct, že bez dostatečných informací se dají napsat dost zavádějící příspěvky.

Martin Marek řekl(a)...

Nevím, které zde jsou zavádějící příspěvky a ani mě moc nenapadá k čemu by vlastně měli zavádět. Uznávám, že ani stránky univerzity nefungují vždy optimálně, třeba při zápisu. Spíš mě v tomto postu šlo o to, že na stránkách fakulty je zoufale málo informací. To slovo zoufale je samozřejmě pro každého jiné, záleží s čím kdo srovnává. Jaké má nároky.

Zkuste třeba najít kontakty na členy akademického senátu, informace o přijímacím řízení 2008, informace o jednotlivých vyučujících na FPR (třeba o jejich publikační činnosti), materiály ke studiu. Neexistuje na stránkách vyhledávání, není stránka která by obsahovala aktuality ze všech kateder aniž by student musel každý den procházet všech 12 stránek jednotlivých fakult což teď musí. Při nedávných volbách do akademického senátu nebyla na stránkách fakulty ani na Juristicu informace, že se tyto volby konají a kde mohou studenti volit...

Samozřejmě budu rád, pokud budete mé zavádějící příspěvky korigovat v diskusi :-)

Anonymní řekl(a)...

Stačí trochu propojovat informace. Všechno se zdvojovat nemusí. Přece je důležitý sledovat stránky mateřský univerzity, tam je spousta info, o kterým píšeš. Třeba o publikaci jednotlivých vyučujících se dají najít informace v rámci celouniverzitního systému - publikace.zcu.cz. Stačí si najet na hlavní stránku ZČU, sekce studium, a je tam odkaz na Stag. Stejně tak na stránkách ZČU bylo i všechno podstatný o volbách. O přijímacím řízení info bylo (aspoň když jsem se hlásil já) a věřím, že se v lednu, kdy se přihlášky podávají, opět objeví. Materiály ke studiu někdo dává, někdo ne, to není otázka systému. No a aktuality z kateder? Na ty se dívám tady, kde to je ze všech hezky srovnaný. Jasně, všechno má svoje mouchy, ale nechtěl bych jednou zjistit, že jsem zakrněl jenom proto, že mi všechno neservírovali na stříbrným podnose.

Anonymní řekl(a)...

sorry, mělo tam být "naservírovali" :-)

Martin Marek řekl(a)...

Určitě se dá spousty informací, které postrádám, vyhledat na internetu a nebo třeba v knihovně či na nástěnkách v budově FPR. Ale proč by studenti měli prohledávat desítky jiných stránek, když hledají informace, které se týkají jejich studia, jejich fakulty? Například informace o vyučujících jsou mimo jiné také věcí prestiže. Mají je zahraniční univerzity, Praha i Brno. Proč ne Plzeň?

Publikace má lépe zpracované třeba Olomouc (http://www.upol.cz/fakulty/pf/veda-vyzkum-publikace/publikacni-cinnost/). Celo-univerzitní systém publikací ZČU je dobrý na vyhledávání dle jasných kritérií. Například podle klíčových slov, ale to není co mám namysli.

Co se týče aktualit, tak nevím kolik studentů, a nejen z prvního ročníku, o této stránce ví. Já o ní vím až od teď. V Juristicu existuje totiž i tahle stránka http://student.juristic.cz/, o které jsem byl přesvědčován, že je aktuální a všechny informace se tam sbíhají, i když tomu tak není.

Volby do akademického senátu by v informačním systému fakulty podle mě být měli. Těžko se lze divit, že studenti k volbám nechodí, když o nich jaksi nevědí. Tady je přeci jasný zájem na tom, o nich studenty informovat co nejvíce.

Celkově jde právě o to, spíše informace shromažďovat na méně a více logických místech, než na více místech, kde je student běžně nehledá. Jsem přesvědčený, že je výhodnější najít všechny informace na jednom místě, stránkách fakulty, alespoň v podobě odkazů a přehledného uspořádání. Juristic nemá ani vyhledávání, takže student musí buď náhodně klikat, nebo používat Google, či jiný vyhledávač.

Nemyslím si, že je výhodnější si každý den otevřít 15 – 20 stránek a obejít všechny nástěnky v budově FPR, abych zjistil nové informace o studiu, dění na právnické fakultě a ZČU. Raději bych otevřel třeba jen 3 stránky „studium, fakulta, ZČU“ a vybral si informace, které mě zajímají.

Anonymní řekl(a)...

Funkční e-maily na T. Sobka:
tomsob@post.cz
hattori@seznam.cz

Na e-maily ve stylu: "Vrať se do NBA, dlouháne!" Sobek neodpovídá.

Fenna Thijs řekl(a)...

Hallo allerseits, ich habe Kommentare von Personen gesehen, die bereits einen Kredit von (Nelson Wealth Loan Company) erhalten haben, und dann habe ich mich entschlossen, nach ihren Empfehlungen zu fragen, die ich auf meinem persönlichen Bankkonto für insgesamt 20.000 € bestätigt habe. Ich habe vor Stunden angefragt. Dies sind wirklich großartige Neuigkeiten und raten jedem, der ein echtes Darlehen benötigt, um sich per E-Mail zu bewerben (nelsonwealthfinacialloanservic@gmail.com). Ich bin froh, dass ich den Kredit bekommen kann, den ich beantragt habe. Bitte teile deine Hilfe mit Freunden.

 
PageRank ukazatel optimalizace PageRank.cz