pátek 30. listopadu 2007

Právnická fakulta ZČU bude mít prospěchové stipendium

Jako jedna z posledních fakult ZČU se rozhodla právnická fakulta zavést prospěchové stipendium, alespoň to potvrdil JUDr. Jaroslav Zachariáš CSc. děkan právnické fakulty na Coffe breaku 21. 11. 2007, který pořádala ELSA Plzeň.

Zavedení prospěchového stipendia na právech v Plzni je podle mě skvělá zpráva! Moji kamarádi na jiných fakultách ZČU si pomocí prospěchového stipendia vylepšují svůj studentský rozpočet již několik let a vůbec si nestěžují. Například na Fakultě aplikovaných věd (FAV) se pohybuje stipendium od 450,- Kč do 1500,- Kč měsíčně. Prospěchové stipendium pobíráte 10 měsíců v roce a pokud tedy máte opravdu dobrý prospěch, což není na právnické fakultě v Plzni vůbec těžké, obzvláště s benevolentním systémem opakování zkoušek, získali byste podle podmínek FAV příjemný bonus 15 000,- Kč ročně.

Proč prospěchové stipendium na právnická fakulta bude zavádět, podle slov děkana, až nyní? Děkan Jaroslav Zachariáš nám říkal, že je to proto, že fakulta doposud neměla ve stipendijním fondu dost peněz. Abych to vysvětlil. Peníze které fakulta na ZČU, a pokud se nemýlím i na jiných vysokých školách, vybere na poplatcích za překročení standardní doby studia, je povinna použít pouze na stipendia. Jsou to vázané peníze, ze kterých fakulta nemůže mít žádný jiný prospěch.

Argumentace pana děkana, proč bude stipendium zavedeno až nyní, se zdá být na první pohled rozumná. Právnická fakulta ZČU vznikla v roce 1993 první absolventi s titulem Mgr., tedy odcházeli v roce 1998. Připočteme li první rok studia nad rámec běžného studia je zdarma, teoreticky mohli začít první poplatky za překročení doby studia proudit do stipendijního fondu na podzim v roce 1999 nebo 2000. Tolik asi teorie. Problém je že praxe nemusí této teorii odpovídat. Pokud se nemýlím, tak FPR některé roky hromadně odpouštěla úhradu poplatků za překročení standardní doby studia a to se pak stipendijní fond plní opravdu těžko. Mám dojem, že jsem toto odpuštění viděl na jaře na stránkách Juristicu, ale teď jej nemohu dohledat. Na informačních stránkách fakulty chybí vyhledávání a nejsou tam zdaleka uvedeny všechny vyhlášky děkana ani nějaká přehledná historie. Nezbývá než se zase s prosbou obrátit na JUDr. Petra Bezoušku a dotázat se, kde by takové informace mohli být k nalezení, ale to až jindy.

Kdy by mělo k zavedení avizovaného prospěchového stipendia na FPR v Plzni dojít? Podle vyjádření děkana na setkání se studenty pořádaném ELSA Plzeň by to mělo být v co "nejkratší době". Neumím si tedy představit jiný termín, než od začátku akademického roku 2008/2009. Nebude ale jistě od věci, se v průběhu letního semestru na děkanátu zeptat jak přípravy zavedení prospěchového stipendia pokročily ;-)

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Tě Martine,

k tvému článku mám snad jen jednu poznámku.
FPR v Plzni nebude mít prospěchové stipendium ani nadále.
V souvislosti se zavedením školeného se s takovým to pozitivním počinem sice počítá, přesto bude přidělování prospěchového stipendia značně omezen (než je tomu na jiných fakultách ZČU).
Jako student FPR můžeš momentálně čerpat tzv. mimořádné stipendium, které je mimořádné doslova :o)

S pozdravem

j.d.

Martin Marek řekl(a)...

Zdravím Jano. Já jsem pochopil slova děkana tak jak píšu výše. Tedy v co "nejkratší době". Jaká bude forma to je jiná věc, bude jedině dobře, pokud bude více motivační než na jiných fakultách.

Fenna Thijs řekl(a)...

Vážený příjemci,
V souvislosti s vašimi nenárokovanými kompenzačními prostředky ve výši (800 000,00 USD) vás kontaktujeme, které byly uloženy v naší kanceláři organizací Ecowas, a pověřily nás, abychom vám peníze poslali prostřednictvím systému platebního převodu Money-Gram ONLINE pro váš snadný nárok. vašich peněz.
Chtěli bychom vás informovat, že vaše celkové finanční prostředky ve výši 800 000,00 USD byly naplánovány na platbu prostřednictvím online převodového systému Money-Gram. Budete dostávat 5 000,00 USD každý den, dokud neukončíte přijímání všech svých celkových finančních prostředků ve výši 800 000,00 USD.
Chcete-li se však vyhnout chybám při platbě, doporučujeme vám poslat potřebné informace podle pokynů níže, abychom vám mohli dnes převést vaši první platbu.
Celé jméno příjemce: _______________?
Město: ________________?
Země: ____________?
Telefonní číslo: _____________?
Buďte informováni, že jsme uzavřeli veškerá nezbytná ujednání týkající se vaší platby a vaše první platba ve výši 5 000 $ je připravena k odeslání, jakmile nás budete kontaktovat pomocí níže uvedených informací. Kontaktní osoba: pan Edward CoockeKontaktní e-mail: (Moneygram.tgg@gmail .com)
Proto byste měli co nejdříve poslat požadované informace panu Edwardu Coockemu, abyste se vyhnuli zbytečným zpožděním. Děkuji vám. Edward CoockeCoordinatorMONEY-GRAM (BIA TOGO) Převod prostředků Adresa: Assiganto, Av. Sylvanius Olympio, BP 346 Lomé - Togo

 
PageRank ukazatel optimalizace PageRank.cz