sobota 22. prosince 2007

Jak se dělá propaganda v celosvětových médiích, příklad války v Iráku

Nevěřte médiím. Pokud to jde ověřujte si zprávy které čtete, jinak totiž budete ovládáni samotnými médii, PR agenturami, vládou a nadnárodními společnostmi. Je to taková méně zjevná forma Velkého Bratra. O to je nebezpečnější. Formuje názory společnosti víc než vzdělávací systém a vlastní rozum.

Pokud vám přijde výše uvedené jako projev nějakého schizofrenika a hledače konspiračních teorií, tak vás následující řádky vyvedou z omylu. Pokud ne, tak vám přeji pěkný naivní život.

Na jaře v roce 2003, když vojáci koalice v Iráku dobývali Bagdád, sledoval jsem v přímém přenosu na CNN jak koaliční vojáci strhávali sochu Saddáma Husajna v centru Bagdádu. CNN tehdy měla vykázané vlastní reportéry z Bagdádu a tak přímý přenos pro CNN komentoval shodou okolností novinář ČT Michal Kubal. Jedná se o památné záběry, kdy američtí vojáci strhnou sochu Saddáma Husajna a prostí Iráčané botami bijí do obličeje sochu Saddáma Husajna. Tento zvyk bití botami do hlavy je v Iráku pro toho, kdo botami dostává, symbolem největší potupy. Mám tyto záběry vryté do paměti a vždycky s nimi se mi vybaví silný pocit zadostiučinění z pádu režimu Saddáma Husajna a radosti obyčejných Iráčanů. Jenže tyto záběry byly pouze válečnou propagandou koaličních sil! Před rokem jsem o tom viděl film Obraz nepřítele na festivalu Jeden svět. Slavící Iráčané ve skutečnosti byli nahnaní novináři a američtí vojáci. Obrněný transportér, který sochu strhával, se pak hned zas vrátil na okraj města, protože američtí vojáci Bagdád v té době vůbec neměli obsazený a byli pouze na jeho okraji. Ostatně porovnejte obě videa níže. Jedno je z americké televizní stanice FOX News a druhé jsou pohledy jiných kamer na skutečné Iráčany.





Česká televize záběry strhávání sochy používá ve svém zpravodajství dodnes a šíří tuto propagandu dál. Pro mě to byla veliká lekce a zklamání nad „havlovským“ pohledem na svět, který je rozdělen na dobré a zlé. Takový svět není. I když z českých mainstreamových médií se to nikdy nedozvíte.

1 komentář:

Fenna Thijs řekl(a)...

Hallo allerseits, ich habe Kommentare von Personen gesehen, die bereits einen Kredit von (Nelson Wealth Loan Company) erhalten haben, und dann habe ich mich entschlossen, nach ihren Empfehlungen zu fragen, die ich auf meinem persönlichen Bankkonto für insgesamt 20.000 € bestätigt habe. Ich habe vor Stunden angefragt. Dies sind wirklich großartige Neuigkeiten und raten jedem, der ein echtes Darlehen benötigt, um sich per E-Mail zu bewerben (nelsonwealthfinacialloanservic@gmail.com). Ich bin froh, dass ich den Kredit bekommen kann, den ich beantragt habe. Bitte teile deine Hilfe mit Freunden.

 
PageRank ukazatel optimalizace PageRank.cz