úterý 4. prosince 2007

Osobní rozvrh studenta i na právech v Plzni

Jak je to s osobním rozvrhem na Západočeské univerzitě? Existuje vůbec nějaký? Na právech mi o něm nikdy nikdo neřekl. Přesto existuje individuální rozvrh každého studenta. Najdete ho v informačním systému, aplikaci STAG, kterou provozuje ZČU. Bohužel právnická fakulta STAG bojkotuje. Jak si jinak vysvětlit to, že se rozvrh povinných předmětů ve STAGU objevil až první týden akademického roku, zatímco studenti jiných fakult ZČU jej měli přístupný již od srpna.

Rozvrhy zajímají současné i nové studenty každé vysoké školy. Není nic krásnějšího, než vymýšlet, na kterou přednášku nepůjdu, protože spát se dá lépe i doma nebo na koleji, nedej Bože, že bych mohl dělat místo přednášky třeba něco užitečnějšího, než poslouchání vyučujícího, který pouze čte své vlastní skripta znovu a znovu. Vždy mě jímá příjemný pocit při pohledu do vlastního rozvrhu, a to když si nad ním uvědomím, že do školy dneska vlastně nemusím :-)

Klasický rozvrh studenti právnické fakulty v Plzni naleznou na stránkách studijního oddělení. Háček je v tom, že jsou v něm zobrazeny nejen všechny povinné předměty, ale i všechny povinně volitelné. Aby toho nebylo málo, jsou do toho vepsány i všechny semináře všech 6 kruhů. Pro nováčky poznamenávám, že budete přiřazeni pouze do jednoho kruhu, dle abecedy. Tedy informací v rozvrhu na stránkách studijního oddělení je zhruba 6 až 7 více než student potřebuje. Jedinou cestou se zdá být vytištění rozvrhu a za pomocí barevných pastelek si označit vaše předměty a semináře. Sám jsem to tak dělal celý prvák. Ovšem existuje daleko jednodušší cesta, jak získat svůj individuální rozvrh, než je použití barevných pastelek. Na stránce studijního oddělení ani na jiných stránkách FPR se to, ale, jak jinak, nedozvíte.

STAG je celo-univerzitní informační systém, který má spousty užitečných funkcí a jednou z nich je zobrazování individuálního rozvrhu každého studenta ZČU. Stačí ve STAGU kliknout na tlačítko prohlížení, vybrat rozvrhy, a pak si svůj osobní rozvrh můžete zobrazit buď podle osobního čísla nebo podle příjmení. Jak takový rozvrh vypadá se můžete podívat na obrázku.



Výhodou rozvrhu je, kromě toho, že je rozvrh skutečně „váš“, také to, že je interaktivní, takže snadno zjistíte další informace o předmětech, vyučujících, rozdělení seminářů apod. Ale na neštěstí nezapomínejte, že jste na právnické fakultě a ta, jak jsem psal na začátku, STAG bojkotuje, takže ve STAGU nenajdete jména vyučujících konkrétních seminářů, i když u předmětů, které nevyučuje právnická fakulta je to samozřejmostí. Ostatně to je účel STAGU: „Být informačním systémem pro studenty“. No jo, ale rozhodli jste se studovat práva v Plzni, tak se připravte na nižší komfort než je na ZČU obvyklé. Pro porovnání přidávám rozvrh seminářů předmětu Teorie práva 3 vyučovaný FPR a Odborné angličtiny pro právníky 1, kterou vyučuje Centrum jazykové přípravy ZČU.

Rozpis seminářů předmětů TP 3 a AP1 ve STAGU.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Já se o Stagu dozvěděl z propagačního CD, takže vše o.k. Stag je super, když funguje. Takže když je předzápis zpravidla super není, protože nefunguje. Osobní rozvrh je fajn. Používám ho. V prváku jsem si nevybarvoval vytisknutý rozvrh ze studijního, prostě jsem si ho upravil v excelu.

Martin Marek řekl(a)...

Já jsem stag v prváku znal od známých, kteří studují jiné fakulty ZČU, ale třeba o rozvrhu jsem nevěděl. Spíš je paradoxní, že nikde na stránkách právnické fakulty není třeba odkaz nebo zmínka o stagu jako zdroji "iks" informací pro studenty. Rozvrh jsem taky v druhém semestru upravoval v excelu. V prváku pastelkami :-) Přitom není třeba ani excel ani pastelky - jen studentům o stagu říci. Pro začátek by stačil odkaz ze stránky s rozvrhy na webu FPR a informace u zápisu prvních ročníků.

Anonymní řekl(a)...

Opravdu mě jako studentku jiné fakulty ZČU zaráží, jak Vám některé základní věci jako je STAG nebo studijní oddělení (a pro nás ostatní naprosto samozřejmé a nepostradatelné) nefungují nebo skomírají :-(

 
PageRank ukazatel optimalizace PageRank.cz