pátek 7. prosince 2007

Informace o státní souborné zkoušce druhého ročníku na stránkách FPR nejsou pohromadě na jednom místě a studenti si je musejí složitě dohledávat

Vím, že tímto postem opět u některých kolegů vyvolám nesouhlasné reakce a budou mi opět říkat, že jsem moc náročný a líný něco hledat. Co nadělám, když webové stránky FPR a informační systém fakulty Juristic spolu nespolupracují, jak tvrdím celou dobu, a někteří se mi to snaží srdnatě vyvrátit.

Tak pěkně od začátku. Na Juristicu se objevil „seznam studentů na státnice“, rozumějte rozdělení studentů na státní soubornou zkoušku z předmětů Teorie práva, České a československé právní dějiny a Římské právo. Seznam tvoří tabulka ve formátu programu Microsoft Excel. Další informace ke státnicím ve zprávě chybějí, stejně jako na jiných stránkách Juristicu. Fajn, říkám si a pro jistotu koukám na stránku Juristicu s aktuálními informacemi z kateder, kterou mi doporučil zde diskutující kolega, abych zjistil novinky k zápočtům. Nic nového nenalézám. Pro jistotu, ale jdu přímo na stránky Katedry teorie práva a hledám termíny zápočtů. A objevuji v nejnovějších informacích další podrobné informace k lednovým státním zkouškách. Je zde hodně důležitá informace o tom, že se studenti musejí na státnice hlásit! (informace je také na stránkách Katedry právních dějin). Hm... zajímalo by mě, zda to má oporu ve studijním řádu FPR, jestli vůbec něco takového existuje. Kamarádi na FAV se ke státnicím přihlašovat nemusejí. Prostě přijdou v termínu uvedeném v seznamu a státnice absolvují. No, ale o co jde proč se nepřihlásit, když to jinak nejde. Tedy možná jde, nevím, nikde se tam nepíše, že studenti mají povinnost se přihlásit ke státním zkouškám, aby je mohli absolvovat.

Co mi pořád ale vrtá hlavou je to, jak se, prosím pěkně, mají studenti o takových důležitých věcech dozvědět? V informačním systému fakulty neexistuje jedna stránka, která by se třeba mohla jmenovat „Aktuální informace“, nebo jakkoliv jinak, ale hlavně by aktuální informace obsahovala. Je to tak nesrozumitelné a nepochopitelné?

Stačilo by udělat jednoduchý skript, který by aktuální informace ze všech stránek fakulty shromažďoval na jednom místě aniž by do toho musel kdokoli zasahovat (ani Petr Bezouška :-). Na hlavní stránku by stačilo dát odkaz “Aktuální informace“ a tam by všechny byly v podobě odkazů. Není to nic složitého.

Půjde to někdy na právnické fakultě v Plzni?

Přidávám náhledy na stránku, kde by prý měly být všechny aktuální informace ze všech kateder a náhled na stránku Katedry teorie práva, že tomu tak opět není.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nevím, co na tom není jasné? Přihlašují se pouze Ti, kteří se nenajsou v seznamu, většinou studenti z vyšších ročníků, kterým státnice chybí a nesložili je v řádném termínu. Sorry, ale než něco napíšeš, radši trochu uvažuj a nauč se pořádně číst. Holt ne každý, kdo je na právech, umí pracovat s písemným textem.

Anonymní řekl(a)...

Skript opravdu jednoduchý je a už se užívá na dvou místech. Jak jsem slíbil, objeví se i na www.fpr.zcu.cz. Problém, který se nyní řeší, je kompatibilita zobrazené informace s designem celé stránky. To už tak jednoduché není, při testování nyní odstraňujeme nedostatky. To, že se informace z jednotlivých kateder třídí na stránku, kde jsou soustředěny, je problém s cache. Díky za upozornění, sám jsem to nevnímal, neboť jsem si prohlížeč nastavil tak, aby nekešoval a vždy mi zobrazoval skutečné, ne "shnilé" informace. Kvalita na úkor rychlosti. I to lze odstranit, jen doufám, že se pak neobjeví nářky na zpomalení načítání obsahu stránek :-)) p.s. kouknul jsem i na to info o státnicích a opravdu je to velmi pochopitelné, ba návodné, a myslím, že tentokrát jste přestřelil ;-)

Martin Marek řekl(a)...

ad Sup: Tahle vaše reakce předpokládám patří pod článek výše.

Přiznám se, že nejsem zvyklý na tón vaší reakce, ale pokusím se reagovat na obsah než na invektivy. Snad to povede k rozumné diskusi i z druhé strany.

Post, na který reagujete je psán jako otázka. Ze třech prvních vět 2 končí otazníkem. Nadpis je také s otazníkem. Tedy netvrdím, že něco tak je nebo není. To se mi zas zdá z těch prvních třech vět jasné, když už jsme u toho uvažování a práce s písemným textem.

Moje "Aby se v tom čert vyznal!" je reakcí na použité velikosti písma a formát, kde podle mě díky tomu není zcela zřejmé, kde končí informace pro studenty prvního ročníku a kde začíná informace pro studenty ostatní. Nemůžu si pomoci, ale obě informace mi splývají. Konkrétně použití 5 různých velikostí písma u informací (vět) ne delších než dva řádky v tomto pořadí:

22 pt
16 pt
14 pt
11 pt
14 pt
20 pt
11 pt
16 pt
11 pt

a s různými mezerami, je prostě unikátní. Zvlášť pokud je na hlavní stránce použitá velikost 12 pt. Například KUP nepochopitelně používá nadpisy o velikosti 35,4 pt! To aby čtenář asi vždy odstoupil 2 metry od monitoru.

Prostě používání velikostí písma a mezer mezi řádky má, nejen na webových stránkách, svá pravidla a když se nedodržují pak se srozumitelnost obsahu rychle snižuje.

Martin Marek řekl(a)...

ad Petr Bezouška:

Děkuji za reakci! Je skvělé, že práce na skriptu a jeho umístění na hlavní stránku pokračují. Trochu jsem se bál, že to z naší schůzky zapadlo. Problém z cache je určitě třeba nastavit tak, aby na stránce byly zobrazovány čerstvé informace, bez zásahu uživatelů. Tak to mají nastaveny všechny zpravodajské weby, právě proto, aby informovali aktuálně všechny návštěvníky. Stránka s aktuálními informacemi je také zpravodajstvím, sic! svého typu. Pomalého načítání bych se neobával. Hlavní stránka FPR není bůhví jak velká a stránky Juristicu také ne.

Co se týče infa o státnicích platí co píši výše. Myslím, že takový rozsah používání velikostí písma informacím škodí. A nadpisy velikosti 30 pt a výše už jsou úplně vedle ;-) Pokusím se v nějakém dalším postu shrnout některé další, dle mého pohledu, problematické stránky.

S napětím očekávám skript na hlavní straně. Jen co tam bude hned ho tu také pochválím ;-)

Anonymní řekl(a)...

Musím napsat to co jsem napsala u předchozího článku. Je naprosto jasné, že na státnice se přihlašují pouze studenti, kteří nejdou v řádném termínu!!! Tzn. ti, kteří nestudují ve 2. ročníku, ale už v ročníku vyšším a buď ke státnicím zatím ještě nešli nebo jim chybí dodělat některý z předmětů. Pokud tohle někdo nepochopí... Opravdu mi to po přečtení přijde naprosto logické, proto žasnu nad tím, jak moc se tím autor zabývá. Škoda, že tu nereaguje jiný student druháku a neřekne nám, jestli on to pochopil nebo ne.

Martin Marek řekl(a)...

ad ebi:
Můj názor je také konzistentní. Autor se tím zabývá proto, protože mu to přijde důležité a věří, že takovéhle články pomohou ty to věci změnit. I když ne hned. U některých věcí se to myslím daří, viz problém s "cache".
Jedním ze záměrů tohoto blogu je také předat vlastní zkušenost a postřehy ze studia práv v Plzni dalším budoucím studentům.

Fenna Thijs řekl(a)...

Hallo allerseits, ich habe Kommentare von Personen gesehen, die bereits einen Kredit von (Nelson Wealth Loan Company) erhalten haben, und dann habe ich mich entschlossen, nach ihren Empfehlungen zu fragen, die ich auf meinem persönlichen Bankkonto für insgesamt 20.000 € bestätigt habe. Ich habe vor Stunden angefragt. Dies sind wirklich großartige Neuigkeiten und raten jedem, der ein echtes Darlehen benötigt, um sich per E-Mail zu bewerben (nelsonwealthfinacialloanservic@gmail.com). Ich bin froh, dass ich den Kredit bekommen kann, den ich beantragt habe. Bitte teile deine Hilfe mit Freunden.

 
PageRank ukazatel optimalizace PageRank.cz